sren

Novosti

ЕКО ТУРИЗАМ ЗА ПРЕКОГРАНИЧНУ САРАДЊУ

12.12.2013


 

Оџаци, 03. Децембар 2013

Ауто камп „Штранд“ у Богојеву био домаћин семинара за локалне заједнице о развоју еко туризма.

ЕКО ТУРИЗАМ ЗА ПРЕКОГРАНИЧНУ САРАДЊУ
У оквиру пројекта „Дунав који живи“ који се финансира из Програма прекограничне сарадње Хрватске и Србије, у просторијама ауто-кампа „Штранд“ у Богојеву, одржан је једнодневни семинар о развоју еко туризма у УНЕСЦО резервату биосфере Мура-Драва-Дунав.Пројекат „Дунав који живи“ реализује се у програму прекограничне сарадње Хрватске и Србије, а у реализацији пројекта учествују Удружење за заштиту природе и околине „Зелени Осијек“ и Покрет горана Сремске Митровице.Циљ пројекта је успостављање прекограничне сарадње у процесу управљања заштићеним подручјима кроз заједнички процес планирања и развијања јавне свести и капацитета свих заинтересованих страна за заштиту природе и одрживи развој. На семинару је презентовано неколико тема , пре свега о основама заштите природе са чиме је присутне упознао мр Никола Стојнић  из Покрајинског завода за заштиту природе. Затим су гости из  „Зелене акције“ Загреб,  Марко Кошак и Хрвоје Радовановић,говорили  о заштити природе у Европској унији, а Весна Максимовић из WWF (Светског фонда за заштиту природе) је приближила учесницима семинара значај УНЕСЦО резервата биосфере, са примерима добре праксе.Драган Милојичић , представник СУПОРТ и Јасмин Садиковић из Осијека су темом „Екотуризам као основа социо-економског развоја на подручју прекограничног Резервата биосфере“, на конкретан начин образложили разлог и значај одржавања овог семинара за општину Оџаци, која се налази у самом Резервату биосфере „Мура-Драва-Дунав“.
Резервати биосфере су подручја копнених или обалских екосистема, која су међународно призната у оквиру УНЕСЦО-вог програма „Човек и биосфера“. Резервате номинују националне владе, а сваки резерват мора задовољити одређене критеријуме и испуњавати услове да би постао део светске мреже резервата биосфере.
„Општина Оџаци са својим потенцијалима, обалом Дунава,Богојевачким ритом, језером „Штранд“, археолошким налазиштем „Доња Брањевина“, налази се унутар Резервата биосфере „Мура-Драва –Дунав“. Сви ови потенцијали  сваки за себе могу бити основа у будућем пројекту Прекограничне сарадње са Хрватском, наравно у сарадњи еколога из Оџака и њихових колега из Осијека који су већ до сада постигли одличне резултате.“- рекла нам је Татјана Стоилковић из ТОО Оџаци.
На семинару поред гостију из Осијека и Загреба, као један од организатора , учествовали су представници Специјалног резервата природе „Засавица“, који су поред веома добре организације семинара демонстрирали  своје производе, као и представници Еколошког покрета Оџака, ТОО Оџаци и Удружења риболоваца „Караш“ из Оџака.
Стеван Милер