sren

Novosti

Uspešno realizovan projekat: “Mudro korišćenje zajedničkih prirodnih resursa – put ka održivosti prekograničnog regiona Srbija/BiH”

20.11.2014


Na završnoj konferenciji 19.11.2014. godine, u Specijalnom rezervatu prirode Zasavica predstavljeni su rezultati dvogodišnjeg projekta: Mudro korišćenje zajedničkih prirodnih resursa – put ka održivosti prekograničnog regiona Srbija/BiH 

Završna konferencija objedinila je sve učesnike ovog projekta: predstavnike lokalnih samouprava (6 opština srednjeg i donjeg toka reke Drine, ali i civilnog sektora) koji su u protekle dve godine intenzivnim učešćem u implementaciji projektnih aktivnosti doprineli uspešnosti samog projekta.
Završnoj konferenciji prusustvovali su i: predstavnica EU delegacije u Srbiji (Elisabetta Sartorel), predstavnik Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine (Jelena Tesla), predstavnik republičke agencije za zaštitu životne sredine (Dragana Vidojević) i predstavnik privredne Komore Srbije Milija Cvijović.

Projekat su u protekle dve godine realizovali Unija ekologa Srbije “Uneco” iz Beograda i Centar za okolišno održivi razvoj (COOR) iz Sarajeva u partnerstvu sa opštinama Bijeljina, Zvornik i Bratunac iz BiH i opštinama Bogatić, Mali Zvornik i Ljubovija iz Srbije.
Predstavljeni su rezultati projekta kroz Akcioni plan – u kome je definisano oko 90 prioritetnih projektnih ideja za čiju implementaciju je u budućnosti neophodna ozbiljna podrška sa državnog nivoa i od strane fondova Evropske unije.
Potpisivanje deklaracije na završnici konferencije (Deklaracija o prekograničnoj saradnji 6 opština srednjeg i donjeg toka reke Drine na implemetaciji projekata od prekograničnog i regionalnog interesa) od strane svih 6 opština predstavlja spremnost lokalnih zajednica za implementaciju akcionog plana koji je osnova buduće prekogranične saradnje na nivou lokalnih samouprava i organizacija civilnog društva u ovom delu regiona.

Projekat su uspešno vodili i realizovali Unija ekologa Uneko iz Beograda – koordinator Mirjana Bartula i Centar za održivi okolišni razvoj, koordinator Dragana Selmanagić.

Projekat “Mudro korišćenje zajedničkih prirodnih resursa – put ka održivosti prekograničnog regiona Srbija/BiH” finansiran je u okviru IPA programa prekogranične saradnje Serbije i Bosne i Hercegovine.

Podeli