sren

Novosti

Trening “Planiranje upravljanja rizicima od prirodnog hazarda”

06.12.2014


Trodnevni trening “Planiranje upravljanja rizicima od prirodnog hazarda” održan je od 2-4 decembra u hotelu Divčibare na Divčibarama. Na treningu je učestvovalo 28 predstavnika civilng sektora (Eko Drina, udruženje “Matica”, zviđači odreda “Rađevina”,“Naša Ljubovija”, “Ljon”, “Vila” Odred izviđača “Drina” planinarsko društvo “Soko”, udruženja “Eko bajk”, “Zeleno oko” i izviđački odred “Gučevo”)i predstavnici kancelrije za mlade i opštinskih uprva iz Malog Zvornik, Krupnja, Ljubovije i Loznice, kao i predstavnik službe za vanredne situacije iz Valjeva.

Trening je baziran na modulima:

      • nacionalna i međunarodna politika u oblasti upravljanja prirodnim hazardom, sa pozitivnim primerima iz prakse i studijama slučaja,
      • veštine strateškog planiranja u oblasti upravljanja prirodnim hazardom,
      • korišćenje GIS aplikacije kao moćnog alata za planiranje upravljanja životnom sredinom i usaglašavanja metodologije za prikupljanje podataka na terenu u ciljnim opštinama i njihovom geografskom pozicioniranju.

Učesnici treninga su direktno radili na problematici u svojim lokalnim zajednicama i formirane su radne grupe koje će učestvovati u izradi Plana upravljanja rizicima od prirodnog hazarda.
Obuka predstavnika organizacija civilnog društa (OCD) u Podrinju i svih lokalnih zainteresovanih strana za planiranje upravljanja rizikom od prirodnog hazarda je jedna od šest ključnih aktivnosti u okviru projekta „Dijalog za prevenciju prirodnog hazarda“ koje treba da doprinesu ostvarenju postavljenih ciljeva projekta i jačanju kapaciteta i uloge organizacija civilnog društva u odlučivanju o pitanjima zaštite životne sredine.

Podeli