sren

Novosti

Treći dan “Bojčin kampinga”

Treći dan “Bojčin kampinga” sastojao se iz niza sledećih aktivnosti:

Dekan Fakulteta za primenjenu ekologiju – Futura, prof. dr Jordan Aleksić, obratio se prisutnima uvodnim rečima o značaju prirodnih resursa, koristima koje pružaju i njihovom vrednovanju.  Govorio je o značaju prirodnog kapitala i važnosti njegove valorizacije, jer vrednovati nešto, odrediti mu cenu, znači prepoznavati njegovu bitnost i odrediti način zaštite. Takođe, diskutovao je o značaju kampa i njihovoj ulozi za sprovođenje promena u Srbiji. Pozivao se na pripremljene ankete, koje se učesnicima kampa daju na popunjavanje u cilju njihovog prepoznavanja značaja kampa, kao i dodatnim mogućnostima za ostvarivanja promena radi poboljšanja aktivnosti. Ankete vrednovanja se sprovode od prvog dana kampa i daju novim učesnicima i prezenterima. Nakon toga usledila je diskusija sa učesnicima kampa o bioekonomiji, plavoj ekonomiji, značaju miskantusa…

Gospodin Slobodan Simić, upravitelj SRP ,,Zasavice”, govorio je o značaju Specijalnog rezervata ,,Zasavice”, prirodnim vrednostima,  otpadnim, kanalizacionim-fekalnim vodama, njihovim uticajima na reku Savu, potom Dunav i Crno more. Gospodin Simić se potom oslonio na značaj sopstvene spoznaje pojedinca, kapaciteta, mogućnosti i daljeg razvitka i građenja budućnosti, s obzirom na tešku situaciju visokog broja nezaposlenih u Srbiji i svetu. Akcenat je stavio na organske proizvode (hranu), tradicionalne proizovde, kao i na liberalni kapitalizam i konzervativne ljude. Govorio je o energiji čoveka, inteligenciji, demokratiji i uopšteno o razvitku sopstvene ideje o mogućnosti otvaranja privatnog biznisa u oblasti zaštite životne sredine. Osvrt je napravio i na master radove u Srbiji iz različitih oblasti nauka koji se prave kao loši projekti jer se ne prepoznaje stanje životne sredine i mogućnosti u zemlji Srbiji, pa iz tog razloga nisu prilagodljivi datom lokalitetu. Zbog toga, javlja se potreba usmerenja na ruralne krajeve, na planine, njihovu zaštitu i održivost uz ostvarivanje ujedno i zaštite vrsta i autohtonih rasa. Takođe, pričao je i o lošem stanju stočarstva, propadanju zemlje i useva zbog poplava i o nepravilnoj ispaši. Na kraju govora gospodina Slobodana Simića, prof. Jordan Aleksić je gospodinu Slobodanu Simiću uručio poklon, knjigu Agape.

Profesor Jordan Aleksić je potom naglasio značaj na proces upravljanja otpadom i na cirkularnu ekonomiju, pozivajući se na poteškoće u komunikaciji i razumevanju sa stanovnicima Srbije o neprepoznavanju i neprihvatanju najboljih praksi iz inostranstva.

Jovan Vukadinović, održao je prezentaciju o kampovima u Srbiji, njihovom stanju, načinu odvijanja, a potom je pažnju posvetio  kampu ,,Zasavici” koji se od 27.500 kampova u svetu, nalazi na listi od 100 najboljih kampova (njihove pozicije su 43, 45, 46.), a glavni razlog uspešnosti je sprovođenje i obezbeđivanje čistog sanitarnog bloka, uz, naravno, pravilnu organizaciju interaktivnog programa za učesnike kampa. Gospodin Jovan je potom davao savete budućim radnicima i načinu prilagođavanja određenim poslovnim aktivnostima i promenama.

Noela Šetić je preuzela reč i održala je prezentaciju o temi: Biološki prečistači otpadnih voda kampa Zasavice, gde je sprovela temeljno istraživanje negativnih uticaja otpadnih voda, kao i istraživanje o značajnosti primene bioloških prečistača u kampu ,,Zasavici.”

Ubrzo se kampu pridružio i prof. Slaven sa Poljoprivrednog fakulteta, a onda su učesnici kampa imali priliku, da u blizini Bojčinske šume, posete vinograd grožđa, prošetaju po plantaži, obiđu golubarnik, pčelarnik i zečeve i budu u kontaktu sa prirodom. Zatim su učesnici kampa sišli u podrum vina, gde su saslušali  priču o proizvodnji vina, načinu njegovog čuvanja, načinu degustacije, kao i da, uz ručak, probaju razna vina.

Podeli