sren

Novosti

Učešće predstavnika Plavo zelene mreže Futura na uvodnom treningu EKO-SISTEM programa

Predstavnici Plavo zelene mreže Futura Vladimir Janković i Miloš Nikolić učestvovali su na uvodnom treningu EKO-SISTEM programa za osnaživanje mreža udruženja građana koja se bave zaštitom životne sredine. Trening je organizovan od strane Mladih istraživača Srbije u Belgrade Art hotelu od 15. do 17. septembra 2021.

Prvi dan treninga je protekao u predstavljanju podržanih projekata, međusobnom upoznavanju učesnika i isticanju značaja umrežavanja i sinergije delanja organizacija koje se bave aspektima zaštite životne sredine. Poslednja sesija ppcetnog dana je bila posvećena načinima za unapređenje programa kroz implementaciju akcionih planova i planova monitoringa.

Tokom drugog dana na dnevnom redu su bile izuzetno značajne teme koje se tiču prevazilaženja projektnih rizika i postizanja što bolje vidljivosti projektnih aktivnosti i najvažnijih rezultata projekta. U popodnevnom delu programa učesnici su imali priliku da se upoznaju sa značajem i mehanizmima za postizanje rodne ravnopravnosti, sistemima interne kontrole za postizanje projektnih zadataka i najefikasnijim načinima unutrašnje organizacije i funkcionisanja mreža organizacija.

Poslednji dan treninga je započeo sesijom o značaju saradnje organizacija civilnog društva sa institucijama. Drugi deo je bio rezervisan za metodologije praćenja politika u lokalnim samoupravama. Trening je zaključen ekosistemskim sajmom gde su organizacije i mreže imale prilike da predstave svoje materijale.

Plavo zelena mreža Futura implementira projekat “KlimAdapt21” u okviru EKO-SISTEM programa  osnaživanja mreža udruženja građana koje se bave zaštitom životne sredine koji organizuju Mladi istraživači Srbije uz podršku Švedske.