sren

Novosti

Radionica „Monitoring invazivnih vrsta“

U subotu, 30. oktobra 2021. godine, Unija ekologa UNECO u saradnji sa partnerom Pokret gorana Sremske Mitrovice u specijalnom rezervatu prirode Zasavica je organizovala radionicu pod nazivom „Monitoring invazivnih vrsta“. Ova radionica je bila namenjena studentima koji se obrazuju u oblasti ekologije i zaštite životne sredine i imala je za cilj povećanje njihovog nivoa znanja i informisanosti o uticaju, značaju i prepoznavanju invazivnih vrsta. Radionica predstavlja jednu od aktivnosti koja je realizovana u okviru projekta pod nazivom „Mapiranje i praćenje invazivnih vrsta na području SRP Zasavica – korak ka dugoročnoj zaštiti biodiverziteta“, koji realizuje Unija ekologa UNECO u saradnji sa partnerom Pokret gorana Sremske Mitrovice, a koji je podržan od strane Ministarstva zaštite životne sredine Republike Srbije.

Skup je otvorio Slobodan Simić, predsednik Pokreta gorana Sremske Mitrovice, upravljača SRP Zasavica i tom prilikom studente upoznao sa najznačajnijim vrednostima ovog zaštićenog prirodnog dobra i osnovnim pravcima razvoja SRP Zasavice. Prof. dr Mirjana Bartula je studentim predstavila osnovne ciljeve i aktivnosti projekta i upoznala ih sa brojnim aktivnostima koje se u SRP Zasavica sprovode u cilju zaštite biodiverziteta na ovom području. MSc Slobodan Stefanović je studentima govorio o značaju invazivnih vrsta i njihovom uticaju na biodiverzitet, kao i socio-ekonomskim posledicama njihovog širenja i zakonskoj regulativi ove problematike u Republici Srbiji i svetu.

Drugi deo radionice je realizovan obilaskom terena, pašnjaka „Valjevac“, gde su uz pratnju stručnog vodiča studenti imali priliku da vide i da nauče da prepoznaju neke od najznačajnih invazivnih vrsta ovog područja, kao i da se upoznaju sa metodama njihovog uklanjanja. Stručni vodič, Mihajlo Stanković je studente takođe upoznao i sa drugim tekućim i planiranim aktivnostima koje se sprovode u cilju zaštite biodiverziteta, kao što je hranilište za ptice, planovi za revitalizaciju određenih akvatičnih staništa, kao i sa brojnim retkim i ugroženim vrstama ovog zaštićenog područja.